۱۳۹۷/۶/۳۱

آمار حملات تروریستی در دنیا

تروریسم غالبا به معنای تهدید و یا استفاده از خشونت برای اهداف سیاسی است، اما هیچ گونه توافقی بر روی مفهوم تروریسم در سراسر دنیا وجود ندارد و همین موضوع اندازه‌گیری آن را دشوار ساخته است. اقدامات تروریستی در دنیا طی دهه‌های اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است، اما در بسیاری از نقاط دنیا این پدیده به ندرت اتفاق می‌افتد.

تعداد حوادث تروریستی در سال ۲۰۱۶

نقشه‌ی زیر مجموع حملات تروریستی دنیا را در سال ۲۰۱۶ نشان می‌دهد. حمله‌ی تروریستی در این بررسی به معنای «تهدید و یا استفاده‌ی واقعی از ابزار غیرقانونی و خشونت، توسط یک یا چند عامل غیر وابسته به دولت یا حکومت است که با ایجاد رعب و وحشت، اهداف سیاسی، اقتصادی، مذهبی و یا اجتماعی خاصی را دنبال می‌کنند.»

تعداد حملات تروریستی و قربانیان آن در مناطق مختلف جهان در سال  ۲۰۱۷

در سال ۲۰۱۷، ۱۰۹۰۰ حمله‌ی تروریستی در سراسر دنیا رخ داده که منجر به مرگ بیش از ۲۶۴۰۰ نفر، از جمله ۸۰۷۵ تروریست و ۱۸۴۸۸ قربانی شده است. آمار خشونت حاصل از تروریسم در سال ۲۰۱۴، با ۱۷ هزار حمله‌ی تروریستی و مرگ بیش از ۴۵ هزار نفر، به اوج خود رسیده بود، اما این میزان در سال ۲۰۱۷، در سومین سال پیاپی، دچار کاهش شده است.
مرگ‌بارترین حادثه‌ی تروریستیِ سال ۲۰۱۷، در ماه اکتبر و در موگادیشو پایتخت سومالی اتفاق افتاد. مهاجمان با جای‌گذاری مقادیری مواد منفجره در یک کامیون در نزدیک یک هتل و انفجار آن، این عملات تروریستی را انجام دادند. بیش از ۵۸۰ نفر در این حادثه جان باختند و حدود ۳۰۰ نفر مصدوم شدند.

خشونت حملات تروریستی، نسبت به گذشته، به طور غیرقابل‌باوری افزایش یافته است. در دهه‌ی پیش از عملیات یازده سپتامبر، پراکندگی و مرگ‌ومیر خشونت‌های تروریستی در هر سال، کمتر از یک سوم حوادثی بوده است که در سال ۲۰۱۷ اتفاق افتاده است.

خشونت‌های تروریستی در برخی از نقاط دنیا، به طور نابرابری، بیشتر متمرکز شده است. بیشتر از نیمی از کل حملات، تنها در چهار کشورِ عراق (۲۳درصد)، افغانستان (۱۳درصد)، هند (۹درصد) و پاکستان (۷درصد) رخ داده و بیشتر از نیمی از تمامی قربانیان حملات تروریستی متعلق به سه کشور عراق (۲۴ درصد)، افغانستان (۲۳ درصد) و سوریه (۸ درصد) بوده است. با وجود اینکه ایران در همسایگی این کشورها قرار گرفته است اما آمار حملات تروریستی در آن بسیار پایین است.
بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷، چند کشور به طور خاص کاهش چشم‌گیری در حوادث تروریستی داشته‌اند؛ ترکیه، یمن، عربستان سعودی و لیبی از جمله‌ی این کشورها هستند. همچنین در برخی از مناطق دنیا از جمله نپال، کامرون، میانمار و کنیا حملات تروریستی افزایش قابل توجهی داشته است.
خاورمیانه و شمال آفریقا اگرچه بیشترین تعداد حملات و قربانیان را در سال ۲۰۱۷ به خود اختصاص داده‌اند، اما تعداد این حملات به نسبت سال ۲۰۱۶، ۳۸ درصد کاهش داشته است. هم‌چنین تعداد حملات در آمریکای شمالی به نسبت سال گذشته میلادی، ۲۹ درصد افزایش داشته است.

گروه‌های تروریستی

اطلاعات مربوط به عاملینِ بیش از ۶۰ درصد کل حملات تروریستی در سراسر دنیا در سال ۲۰۱۷ جمع‌آوری شده است. در ۱۰۰ حمله‌ی تروریستی عامل یا عاملین حملات شناسایی شده‌اند، اما به هیچ سازمان و یا گروه تروریستی وابستگی نداشته‌اند. این موضوع منجر به افزایش آمار حملات تروریستی فردی و غیروابسته، نسبت به سال ۲۰۱۶ شده است.

در سال ۲۰۱۷، ۳۶۹ گروه و سازمان تروریستی در سراسر دنیا عملیات تروریستی انجام داده‌اند. جدول زیر گروه‌هایی را نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۷ بیشترین حملات تروریستی را انجام داده‌اند:

گروه تروریستی تعداد حملات تعداد قربانیان
داعش ۱۳۲۱ ۷۱۲۰
طالبان ۹۰۷ ۴۹۲۵
الشباب (سومالی) ۵۷۳ ۱۸۹۴
ارتش نوین خلق (فیلیپین) ۳۶۳ ۲۰۰
بوکوحرام ۳۳۷ ۱۵۷۷


منبع: www.start.umd.edu


برچسب‌ها: