وضعیت زندگی مردم نسبت به پنجاه سال گذشته
مرکز پژوهشی پیو از ۴۳ هزار نفر در ۳۸ کشور دنیا، پرسیده است که وضعیت زندگی خود را نسبت به پنجاه سال گذشته چگونه ارزیابی میکنند. ویتنام با ۸۸%، هند با ۶۹% و کرهی جنوبی با ۶۸% بالاترین میزان رضایت از زندگی نسبت به ۵۰ سال گذشته را دارا هستند. تمامی این جوامع از سال ۱۹۶۰ تغییرات چشمگیری در حوزهی اقتصاد داشتهاند. اکثریت مردم ترکیه نیز (۶۵%)، نسبت به پنج دههی گذشته، وضعیت زندگی خود را بهتر میبینند. در بعضی از کشورهای توسعهیافتهتر، مردم بر این عقیدهاند که وضعیت زندگیشان نسبت به گذشته بهبود یافته است؛ ژاپن و آلمان با ۶۵%، و هلند و سوئد با ۶۴% از جملهی این کشورها هستند.
اما بسیاری از مردم اعتقاد دارند که وضعیت معیشت کنونیشان نسبت به گذشته پیشرفتی نداشته است. آمریکاییها در پاسخ به این سوال، به دو دسته تقسیم میشوند؛ در حالی که ۴۱% از مردم آمریکا اعتقاد دارند وضعیت زندگیشان نسبت به گذشته بدتر شده است، ۳۷% از آنها در زندگیشان احساس بهبود میکنند. علاوه بر آمریکا، نتایج نشان میدهد بیش از نیمی از کشورهای مورد بررسی اعتقاد دارند وضعیت زندگیشان نسبت به گذشته بدتر شده است؛ ایتالیا (۵۰%)، یونان (۵۳%)، نیجریه (۵۴%)، کنیا (۵۳%)، ونزوئلا (۷۲%) و مکزیک (%۶۸) از جملهی این کشورها هستند.
زمانی که وضعیت زندگی مردم این کشورها را نسبت به ۵۰ سال گذشته مقایسه میکنیم، رویدادهای تاریخی منحصر به هر کدام از این کشورها باید در نظر گرفته شوند. پژوهش صورتگرفته نشان میدهد اقتصاد حال حاضر این کشورها، حتی زمانی که عواملی مانند درآمد، آموزش، جنسیت و سن تعیینکننده باشند، به نسبت بالایی به رضایت مردم از زندگی امروزشان، نسبت به ۵۰ سال گذشته وابسته است. در میان این کشورها، افرادی که وضع کنونی زندگی خود را، نسبت به گذشته، مثبت میبینند، ۳۰% بیشتر از افراد با دیدگاه منفی هستند.
در مجموع، کشورهایی که از شرایط اقتصادی خوبی برخوردارند، احتمال بیشتری دارد که بگویند زندگی کنونیشان نسبت به ۵۰ سال گذشته بهبود پیدا کرده است؛ به طور مثال، ۹۱% از مردم ویتنام وضعیت اقتصاد کشورشان را مثبت تلقی میکنند و به تبع آن ۸۸% از آنها اعتقاد دارند نسبت به ۵۰ سال گذشته شرایط زندگیشان بهتر شده است؛ در ونزوئلا، وضعیت اقتصادی تنها از نگاه ۲۰% از مردم این کشور مثبت تلقی میشود، و از این میزان ۱۰% بر این عقیدهاند که زندگی بهتری نسبت به گذشته دارند. بنابراین، ارزیابی شرایط اقتصادی و دیدگاه مردم نسبت به زندگی کنونیشان در مقایسه با گذشته، با یکدیگر همبستگی بالایی دارند (۰.۶۸+).
نقش تفاوتهای جغرافیایی در ارزیابی شرایط امروز نسبت به گذشته
مردم آمریکای لاتین در ارزیابی شرایط زندگی خود نسبت به ۵۰ سال گذشته، به طور گسترده دیدگاهی منفی دارند؛ به طور مثال در ونزوئلا و مکزیک، به ترتیب ۷۲% و ۶۸% از مردم اعتقاد دارند زندگیشان نسبت به گذشته بدتر شده است و با این آمار بالاترین میزان نارضایتی را به خود اختصاص دادهاند. در دیگر کشورهای این منطقه نیز، آمار رضایت از زندگی کنونی، پایینتر از ۵۰% بوده است.
در خاورمیانه و شمال آفریقا، دیدگاه مردم نسبت به زندگی کنونیشان در مقایسه با ۵۰ سال گذشته، در کشورهای مختلف، آمارهای متفاوتی دارد؛ در ترکیه ۶۵% اعتقاد دارند زندگی بهتری نسبت به گذشته دارند، و با این میزان بالاترین آمار پیشرفت در منطقه را به خود اختصاص دادهاند. مردم تونس، اردن و لبنان اعتقاد دارند شرایط زندگی برای آنها سختتر شده است و تونس با ۶۰% دارای بالاترین میزان نارضایتی است.
در آفریقای سیاه، ارزیابی شرایط زندگی در مقایسه با گذشته، آمارهای تقریباً یکسانی را نشان میدهند. بهطور متوسط ۴۶% از افراد اعتقاد دارند زندگی کنونیشان نسبت به چند دههی گذشته بدتر شده است، در حالی که از طرف دیگر ۴۲% بر این عقیدهاند که نسبت به گذشته از زندگی بهتری برخوردارند. آمار کسانی که اعتقاد دارند زندگیشان نسبت به گذشته بهتر شده است، به ترتیب در آفریقای جنوبی و غنا، ۴۷% و ۳۶% است.
نیجریه و کنیا، تنها کشورهای این منطقه هستند که در آنها بیش از نیمی از جمعیت بر این عقیدهاند که شرایط زندگی نسبت به گذشته بدتر شده است (نیجریه ۵۴% و کنیا ۵۳%).
در آمریکای شمالی، اکثریت مردم کانادا پیشرفت را در زندگی خود، نسبت به ۵۰ سال گذشته حس میکنند. این در حالی است که مردم آمریکا به میزان بسیار کمتری (۳۷%) از زندگی امروز خود رضایت دارند. در ایالات متحدهی آمریکا، جمهوریخواهان نسبت به دموکراتها، احتمال بیشتری داشت تا بگویند شرایط زندگیشان نسبت به گذشته بهبود پیدا کرده است. این تغییر در نگرش افراد بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و انتخاب شدن دونالد ترامپ در نوامبر ۲۰۱۶ پیش آمده است.
منبع: مرکز پژوهشی پیو