سرطان دومین عامل مرگومیر در دنیاست
سرطان، پس از بیماریهای قلبی-عروقی، دومین عامل اصلی مرگ در دنیاست. در سال ۲۰۱۶، ۸.۹ میلیون نفر در سراسر دنیا بر اثر سرطان جان خود را از دست دادهاند. طبق تعریف موسسه ملی سرطان (NCI)، سرطان به مجموعهای از بیماریها گفته میشود که در آن سلولها دچار تقسیم سلولی میشوند و در بافتهای کناری منتشر میشوند. همانطور که از این تعریف برمیآید، سرطان میتواند در قسمتهای مختلفی از بدن پدید بیابد و به انواعی از سرطان بدل شود. در بسیاری از موارد این سلولهای سرطانی از طریق خون و سیستم لنفاوی به دیگر قسمتهای بدن منتقل میشوند.
نقشهی زیر، دادههایی را در مورد شیوع سرطان در کشورهای مختلف نشان میدهد. به طور کلی، نتایج نشان میدهند در کشورهای پردرآمد، شیوع انواع سرطان بسیار بالاتر است. این مسئله به فاکتورهای سبک زندگی در این جوامع بازمیگردد؛ کشیدن سیگار، اضافهوزن و رژیمهای غذایی و مصرف بیرویهی الکل از جملهی این فاکتورها است. در میان جوامع مختلف، گسترهی شیوع سرطان از ۲ درصد تا ۰.۲ درصد متفاوت است.
زمانی که دادهها را به تفکیک نوع سرطان بررسی میکنیم، سرطان پستان شایعترین انواع سرطان در دنیاست و به دنبال آن سرطانهای رودهی بزرگ و پروستات رتبهی دوم و سوم را دارند. در بسیاری از کشورها این سه نوع سرطان رایجترین انواع سرطان هستند، اگر چه که در برخی کشورها، ممکن است ترتیب شیوع آنها به صورت دیگری باشد.
نمودار پیشرو شیوع سرطان را در میان گروههای سنی مختلف نشان میدهد. در سراسر دنیا، اغلب سرطانها در افراد پنجاه سال به بالا بروز پیدا میکند؛ به عبارت دیگر حدود ۸۴ درصد از موارد تشخیص داده شدهی سرطان در افراد بالای ۵۰ سال روی میدهد که ۴۶ درصد از این میزان بین ۵۰ تا ۶۹ سال و ۳۷ درصد بیشتر از ۷۰ سال سن دارند. تنها یک درصد از سرطانها در دنیا، در کودکان و نوجوانان سن ۱۴ سال و کمتر از آن پیش میآیند. این دسته از موارد سرطان غالبا سرطانهای سنین کودکی هستند و در گروه سرطانهای خون قرار میگیرند.
۴۲ میلیون نفر در دنیا حداقل از یکی از انواع سرطان رنج میبرد. سال ۱۹۹۰، این مقدار ۱۹ میلیون نفر بوده است، و تا سال ۲۰۱۶ به بیش از دو برابر افزایش پیدا کرده است. در سال ۲۰۱۶ ، در میان انواع سرطان، حدود ۸ میلیون نفر به سرطان پستان، ۶.۳ میلیون نفر به سرطان رودهی بزرگ، ۵.۷ میلیون نفر به سرطان پروستات و بیش از ۲.۸ میلیون نفر به سرطان ریه مبتلا بودهاند.
منبع: ourworldindata.org