۱۳۹۷/۴/۱۶

آمار ازدواج کودکان در سراسر دنیا

سن ازدواج، تاثیراتی بلند‌مدت بر روی شرایط فیزیکی، اقتصادی و سلامت اجتماعی افراد می‌گذارد. زمانی که ازدواج در سنین پایین‌تر اتفاق می‌افتد، پیامدهای آن نیز تشدید می‌شوند. با استفاده از نظرسنجی جهانی گالوپ، در قسمتی از پژوهش جهانی در مورد ازدواج کودکان سعی داشتیم به این سوال پاسخ دهیم که چه میزان از افراد ۱۵ تا ۱۹ ساله در سراسر دنیا ازدواج کرده‌اند و شرایط زندگی آن‌ها پس از ازدواج به چه شیوه‌ای است؟ آنچه که در پیش‌رو می‌آید، بخشی از‌‌یافته‌های کلیدی گالوپ در این پیمایش است:

بیش‌ترین آمار ازدواج زودهنگام به آسیای جنوبی تعلق دارد

آمارهای مربوط به پنج سال گذشته نشان می‌دهد، حدود ۶ درصد از جمعیت ۱۵ تا ۱۹ ساله در دنیا ازدواج کرده‌اند. با وجود این‌ها، داده‌ها نشان می‌دهند که این آمار در خاورمیانه و آفریقای شمالی (۷ درصد)، در آفریقای سیاه (۹ درصد) و در آسیای جنوبی (۱۴ درصد) بسیار بالاتر هستند. در حالی که درصد افرادی که در سنین پایین ازدواج کرده‌اند، در بازه‌ی سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ در خاورمیانه، آفریقای شمالی و آفریقای سیاه کاهش پیدا کرده است، اما این پدیده در جوامع آسیای جنوبی و آسیای جنوب شرقی در همین بازه افزایش پیدا کرده است.

ازدواج‌های زودهنگام در زنان بیش‌تر از مردان اتفاق می‌افتد

در تمامی‌‌نواحی دنیا، به طور نامتعادلی، افرادی که در سنین ۱۵ تا ۱۹ سال ازدواج می‌کنند بیش‌تر زنان هستند. به طور مثال در آسیای جنوبی، ۲۰ درصد از زنانی که در این گروه سنی قرار دارند ازدواج کرده‌اند، این در حالی است که در این ناحیه تنها ۸ درصد از مردان این گروه سنی ازدواج کرده‌اند. آسیای جنوبی همچنین ‌‌یکی از تنها مناطقی است که ازدواج زودهنگام در مردان، در سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ در آن افزایش پیدا کرده است.

شکاف جنسیتی در ازدواج زودهنگام ممکن است ناشی از نابرابری جنسیتی موجود و ‌یا حتی تشدیده کننده‌ی آن در این نواحی باشد. در پژوهشی که در مورد ازدواج کودکان در منطقه‌ی امهارای اتیوپی صورت گرفته بود، ۳۹ درصد از زنان این ناحیه پیش از ۱۵ سالگی ازدواج کرده بودند. این بررسی همچنین نشان می‌داد دخترانِ جوانِ ازدواج‌کرده با دوستان کمتری در ارتباط هستند، از حداقلِ دسترسی به رسانه‌ها برخوردارند و احتمال بسیار پایینی دارد تا در مورد بیماری‌هایی چون HIV اطلاعاتی داشته باشند.

علاوه بر این‌ها، ازدواج‌های زودهنگام برای این دختران جوان، بارداری زودهنگام را نیز به دنبال دارد. بارداری زودهنگام سلامت فیزیکی آن‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهد. تحقیقات جهانی ‌یونیسف نشان می‌دهد که سالیانه حدود ۷۰ هزار نفر از زنان در بازه‌ی سنی ۱۵ تا ۱۹ سال به هنگام بارداری و زایمان از دنیا می‌روند.

ازدواج‌های زودهنگام افراد را دچار محدودیت می‌کند

در مناطق بسیاری، زنان و مردانی که ازدواج زودهنگام داشته‌اند، نسبت به آن‌هایی که در این سن ازدواج نکرده‌اند، در شرایط نامساعدتری به سر می‌برند. آن‌ها معمولا ارتباط کمتری با دیگران دارند، و در دسترسی به فرصت‌های آموزشی و استخدام با محدویت‌های بسیاری رو‌به‌رو هستند.

تقریبا در تمامی‌‌این نواحی، افرادی که در بازه‌ی ۱۵ تا ۱۹ سالگی ازدواج کرده‌اند، از تحصیلات کمتری برخوردار بوده‌اند و به ابزارهای ارتباطی مانند گوشی‌های هوشمند و اینترنت دسترسی کمتری داشتند. در مناطقی که ازدواج‌های زودهنگام در آن فراوانی بیش‌تری دارد، محدودیت دسترسی به ابزارهای ارتباطی و آموزش نیز بیش‌تر گزارش شده است. این مناطق شامل آسیای جنوبی، آفریقای سیاه، آسیای مرکزی و آفریقای شمالی می‌شوند.

این پژوهش همچنین نشان می‌دهد افرادی که در سنین پایین ازدواج‌ کرده‌اند، نسبت به افراد هم‌سن مجرد خود، به میزان کمتری می‌توانند نیازهای اولیه‌ی‌شان، از جمله غذا، آب، درآمد و مسکن را فراهم کنند. با وجود این که جوانان ازدواج‌کرده تمایل بیش‌تری به استخدام در سطوح کاری بالاتر دارند، اما به خاطر تحصیلات پایین‌شان، معمولا در شغل‌های کم‌درآمدتر که نیاز به مهارت‌های خاصی ندارد، استخدام می‌شوند.

این پژوهش با محدودیت‌های بسیاری رو‌به‌رو بود؛ به طور مثال افراد جوانی که کمتر از ۱۵ سال سن داشتند، شامل نمونه‌های مورد بررسی نظرسنجی جهانی گالوپ نمی‌شدند. علاوه بر این، بررسی بر روی نمونه‌های مورد نظر در مقیاس کوچکی اتفاق افتاد. این نمونه‌ها به جای اینکه در سطح کشور و ‌‌یا در بازه‌ای ‌‌یک‌ساله بررسی شوند، می‌بایست در مقیاس بزرگ‌تری مورد بررسی قرار گیرند.

افزایش تعداد افراد و جمع‌آوری اطلاعات درباره‌ی سن ازدواج آن‌ها، به ویژه در مناطقی که ازدواج در سنین پایین فراوانی بالایی دارد، می‌تواند محاسبات را بهبود بخشد.

آگاهی از وضعیت ازدواج‌های زودهنگام در سراسر دنیا، این امکان را فراهم می‌آورد تا سرمایه‌گذاران بتوانند به معضلاتی همچون عدم برابری جنسیتی و اختلاف در توزیع منابع اولیه زندگی به درستی پاسخ دهند. از آنجایی که گالوپ، اطلاعات خود را به صورت سالیانه و از طریق نظرسنجی جهانی به دست می‌آورد،‌‌ یافته‌های آن بسیار جهان‌شمول هستند. همچنین، به دلیل این‌که نابرابری‌های جنسیتی و تنوع جغرافیایی در ازدواج‌های زودهنگام اغلب مورد بررسی قرار گرفته و شناسایی شده‌اند، گالوپ در پژوهش خود تلاش کرده است تا اطلاعاتی به روز و مرتبط را ارائه دهد، در حالی که اطلاعاتی که از دیگر منابع به دست می‌آید ممکن است خیلی زود اعتبار خود را از دست بدهند.

منبع: گالوپ


برچسب‌ها:

| |